We krijgen een 16 jaar oude Renault Kangoo aangeboden die niet meer ontgrendelt van zijn startblokkering. De afgelopen tijd moest de eigenaar steeds vaker de sleutels handmatig synchroniseren om de startblokkering op te heffen. Uiteindelijk lukte het ook met de handmatige synchronisatie procedure niet meer om de startblokkering op te heffen. Het vervangen van de falende onderdelen van het startblokkeringssysteem zou dermate in de papieren lopen dat ons gevraagd is om de startblokkering uit het voertuig te verwijderen zodat de Renault nog enige tijd gebruikt kan worden.
Deze Renault is uitgerust met een Lucas DCU3R motorregeleenheid. In deze motorregeleenheid zit een Atmel eeprom type 25080NC.
Hierin zit een gedeelte van de startblokkering opgeslagen. Nu staat er op internet informatie dat deze motorregeleenheid startblokkeringsvrij gemaakt kan worden door het verwijderen van dit eeprom van de printplaat. Hiermee wordt de startblokkering inderdaad verwijderd en slaat de motor aan. Wat er echter niet bijstaat is dat er in dit eeprom ook gegevens opgeslagen staan over de dieselpomp. Het verwijderen van het eeprom heeft dus ook tot gevolg dat de motorregeleenheid de dieselpomp niet meer op een juiste wijze kan aansturen.
In plaats van het eeprom definitief te verwijderen met de dieselpomp problematiek tot gevolg hebben we het eeprom verwijderd,
uitgelezen met een eeprom-lezer, de juiste bitjes aangepast en vervolgens weer teruggeplaatst in de motorregeleenheid. Door het aanpassen van de juiste bitjes is de motorregeleenheid ge-“virgenized”. Na het “virgenizen” hebben we de motorregeleenheid gepaard met een een startonderbrekings emultator.
Het ontbreekt de Renault nu aan een startblokkeringssysteem. Daarentegen is hij nu wel weer rijdbaar voor een fractie van de kosten van het vervangen van de defecte onderdelen van het startblokkeringssysteem.