In deel 1 van 2 staat beschreven hoe we bij een Peugeot 207SW met een 1.4 VTi motor (8FS) die niet wil aanslaan hebben vastgesteld dat het inlaatnokkenassignaal ontbrak als gevolg van een defecte sensor. Na het vervangen van de inlaatnokkenassensor wilde de motor nog niet aanslaan. Daarbij viel op dat de foutcodes niet gewist konden worden.
Dat vraagt om verder onderzoek
In dit deel, deel 2 van 2, starten we met een een opname (zie afbeelding 1) van:
- het krukassignaal; rood
- het inlaatnokkenassignaal; geel
- het uitlaatnokkenassignaal; groen
- de aansturing van de bobine; blauw
We zien dat er geen massaschakeling van de bobine plaats (blauw) heeft terwijl het krukassignaal en beide nokkenassignalen wel aanwezig zijn.
Een voor de hand liggende reden kan zijn dat de distributie niet meer op tijd staat. In ons archief hebben we een meting van deze signalen van een gelijke motor die wel aanslaat. Hierdoor kunnen we controleren of de distributietiming juist is. Dat blijkt het geval.
Wat is er dan aan de hand?
We besluiten de meetwaarden in de motorregeleenheid te doorlopen. Daarbij valt op dat de meetwaarde “status ecu” continue verspringt van “geblokkeerd” naar “—” (zie ook afbeelding 2). Ook de meetwaarden van het “signaal wegrijblokkering” en de “status wegrijblokkering” verspringen.
Startblokkeringssysteem
Op basis van het verspringen van de meetwaarde “status ecu” lopen we het startblokkeringsysteem na. Het startblokkeringssysteem in deze Peugeot bestaat uit 4 onderdelen:
- de voertuigsleutel
- de leesring van de voertuigsleutel
- de centrale electronica (BSI)
- de motorregeleenheid
De sleutelgerelateerde meetwaarden van de BSI laten zien dat de BSI de sleutel ziet en dat de sleutel geaccepteerd wordt. Bij de meetwaarde “Motor-ECU geblokkeerd” in de BSI wordt de “ja” en “—” weergegeven. Het lijkt er dus op dat de uitwisseling van data tussen de BSI en de motorregeleenheid niet juist verloopt.
CAN bus
Uit de technische documentatie volgt dat de uitwisseling van de startblokkeringsgegevens tussen de BSI en de motorregeleenheid via CAN bus verloopt. Andere data zoals bijvoorbeeld het motortoerental en de koelvloeistoftemperatuur verloopt via diezelfde CAN bus verbinding en is continue aanwezig. Om die reden stellen we dat de CAN bus verbinding tussen de BSI en motorregeleenheid in orde is.
Softwarematig gedeelte startblokkering
Daarop verleggen we onze aandacht naar het softwarematige gedeelte van de startblokkering in de BSI en de motorregeleenheid. Als we uiteindelijk de inhoud van het eeprom/dflash geheugen bekijken blijkt dat de inhoud in ieder geval versprongen is. De adressen 0000 tot 3FFF zijn gevuld met nullen en de inhoud die normaal op adres 0000 begint is verschoven naar adres 4000 (zie afbeeling 3). Zeer waarschijnlijk is daarbij ook nog data corrupt geraakt.
Herstel van deze beschadigde data in de motorregeleenheid via een software update is helaas niet mogelijk.
We lossen dit uiteindelijk op door de software van zowel de BSI als de motorregeleenheid te overschrijven met de software van een gelijk voertuig waarna we deze qua instellingen, o.a. chassisnummer en voertuigconfiguratie, in lijn brengen met ons voertuig. Omdat de originele transponders “gematched” zijn met de originele BSI software welke vervangen is, moeten we ook nog nieuwe transponders aanmelden op de Peugeot.
Starten en lopen!
Na het overschrijven en aanpassen van de software van de BSI en de motorregeleenheid en het matchen van nieuwe transponders, zien we in de meetwaarden van de motorregeleenheid en de BSI dat de uitwisseling van de startblokkeringsgegevens geslaagd is. Hierna is het starten en lopen.
Nieuwsbrief
Wil je geen berichten meer missen, meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief. Dit kan door het invullen van onderstaand formulier.